Underground parkinggarage, Leiden

The team with VVKH Architects, Dura Vermeer and Besix has been selected for the design and build of a five-story underground parkinggarage in the historical center of Leiden.

6 apartments in monumental building Plantsoen 1 - 3 Leiden

The Plantsoen in Leiden is well known for the historical appearance of both the city park (1836) and the houses of the last quarter of the 19th century. The park was originally landscaped on the edge of the city in the place of an old defense belt. At the entrance of the park at the east side the monumental building Plantsoen 1 – 3 is redeveloped in a complex with 6 apartments. The apartments of about 150 m² are provided with all luxury and comfort, such as a private indoor garage, spacious roof terraces and an elevator, while retaining the historical look and value of the building. Redevelopment also applies to sustainability; obtaining Energy label A. Exterior facades, window frames and roof are additionally insulated. The houses are underfloor heated and solar panels are provided on the roof.

The municipal monument at Plantsoen 1 – 3 is divided over three floors and a basement.  The property at number 1 was originally a fully detached house, number 3 was part of a block of 3 houses. Both buildings date from 1875 and were connected in 1957 and converted into one large nursing home. In this function change, the original qualities have largely been lost. The round expansion at number 1 dates from 1993.

In the new layout with 6 apartment, the monuments are restored to their former glory by restoration contractor Burgy from Leiden. The façade of the intermediate building is renewed and aligned with the monuments. The existing façade of the round building is finished with a bronze wall cladding, a ‘veil‘ with a leaf motif. This pattern is inspired by the leaf motifs and decorations of the 19th century, which can still be found in various places along the Plantsoen. The round with ‘veil’ becomes a special recognition point in the inner city.

Each apartment has both rooms in the monumental area as well as in the newer parts. The interior of the monumental buildings is provided with appropriate details to bring back the historical character as much as possible. This specific part is provided by Verlaan & Bouwstra architects from Vianen.

On the inside buyers have a lot of freedom of choice; they can choose for an even richer historical finish with wall tension, panelling and en-suite layout or a tight, modern finish and layout; both are possible. Each apartment is unique, has its own layout and its own character. Only the view is the same for all apartments; they all look out over the beautiful monumental city park the Plantsoen at the town canal.

The redevelopment was completed in July 2018.

aerial view by contractor

live on the Steltse dijkgaarden in Nijmegen

A total of 269 houses and apartments are being built by various parties in the Stelt Zuid, part of the “Waalsprong” near Nijmegen. De Stelt Zuid occupies a special position as a green enclave between the village of Lent and the river. Four combinations of architectural firm and developer work together here on a new residential area, with a central orchard and the dike zone as structuring elements.

Commissioned by BPD, we made the design for 12 dike houses in the dike zone. The houses have a living area of ​​approximately 190 m2 and all have a fantastic view from the living floor over the Waal and the city of Nijmegen. There is parking at the bottom of the houses, on the first floor the master bedroom, kitchen and backyard are situated on the dike, on the second floor the living room with a view of the Waal and the third floor can be set up as a sleeping and / or work space. The houses are gas-free and the roof is fitted with solar panels.

The height differences of the dike area are reflected in the gardens and the transition to the struing area along the dike. From the terrace of the houses you can walk towards the banks of the Waal.

 

The houses were put on sale in December 2019.

Newly built apartments Wassenaar

Housing association St. Willibrordus wants to renew 40 duplex houses along Stompwijckstraat in Wassenaar. The program provides for the realization of 86 social rental homes, mainly for starters and seniors. The plan area is located in a village extension from the 1960s. At the time of completion, this was the northernmost district of Wassenaar and it overlooked the meadows and farms. The district is spacious with a focus on greenery. In the development of the plan, we link up with the basic qualities of the neighborhood with spacious profiles with front gardens and lots of greenery. In order to be able to make the closed building block, the Stompwijckstraat in between will be removed. This provides space to solve parking for residents within the building block. The plan also provides for a communal courtyard with a social facility adjacent to it.

To create privacy in the front gardens, we create a green strip between the front gardens and the sidewalk that remains the property of the municipality. The existing structure of mature trees will be maintained. There is a distinction between a formal front, with zoom houses on the ground floor all around that are accessible from the street side, and an informal rear with parking under an open green deck (through which existing large trees protrude) and the access to the houses on the upper floors. through wide galleries. In the long streets, the building blocks match in scale with the buildings on the overlying because the top (third) storey has a setback in relation to the building line. On three sides of the building block, the balconies of the houses on the upper floors hang from the building blocks as ornaments. The balconies provide contact with the street and respond to the orientation with respect to the sun by means of a rotation and still show the echo of the current situation. The building block responds somewhat more robustly to the northern park side. On the northwest side, one of the blocks reacts in height to the adjacent apartment building.

Housing Puur Wonen, Kloplocatie Kerk en Zanen Alphen ad Rijn

"PURE LIVING"; the winning housing concept for the ‘Klop’ location in Alphen aan den Rijn

Together with Bemog Projectontwikkeling we have developed a vision for 3rd stage of this location in Alphen aan den Rijn. The location is the final piece of the residential area of ​​Kerk en Zanen. It is located on the edge of the Green Heart, with beautiful sight lines on the polders. From the N11, the peripheral buildings will become the first sight of Alphen aan den Rijn.

A sustainable plan has been developed for this location (zero on the meter), which in terms of architecture fits seamlessly into the green environment. The 'Pure Living' concept consists of 40 terrace apartments, 20 water houses, 16 linked villas, a utility and neighborhood facility and a built-in parking facility. The peripheral buildings with the linked water houses and the two apartment buildings form the green boundary of the polder landscape of ‘het Groene Hart’. The greenery of the polder is visually extended into the buildings by giving each apartment its own (terrace) garden. The semi-detached villas are positioned in various ways and are adapted according to buyer's wishes.

Starter homes Kanaalpark, Leiden

The Kanaalpark is an office area along the Vliet on the south side of Leiden. Here, two apartment buildings are being built for starters.

Many offices in this area have long been vacant and the area looks messy and dated. The municipality of Leiden has challenged developers to take the initiative to transform the site into a high-quality living-work area. That glove is being picked up. Some offices are being converted into apartments, others are being demolished and replaced by residential buildings. Viable office owners are making a quality improvement. The municipality has drawn up an ambitious plan for the redesign of the public space.

Commissioned by the Leidse Vastgoed Maatschappij we have designed two apartment buildings for starters on the labor market. Block 1 with 88 apartments is being built on the site of an old office building. Block 2 with 41 apartments will be built on an existing parking lot. The buildings have been carefully integrated into the urban design and complete the structure of closed building blocks. Height accents are determined in conjunction with the environment. The blocks are architecturally parceled, in line with the already completed housing construction.

residential units Hoge Rijndijk, Zoeterwoude

For the Hoge Rijndijk location in Zoeterwoude, a new construction plan has been developed for an apartment building with starter homes, after demolition of the existing office building. The building stands on the edge of the large-scale buildings that are currently being built between the Oude Rijn and the Hoge Rijndijk, and the existing residential area from the 1980s. It adjacents to a small park on the east side. The new building has been placed in the building line of the Rijndijk and thus strengthens the profile of the road. The parking spaces are located in the rear area, lined by green. By dividing the building mass in three, a smaller scale is created, which is further reinforced with differences in brickwork and roof shape. The building will contain 34 residential units of approximately 50 m2 and a bicycle storage. An extremely energy-efficient and sustainable design is achieved with individual heat pumps and solar panels on the roof.

The permit application is being processed, implementation is expected in 2021.

Expansion of De Centrale shopping park, Leeuwarden

The retail park "De Centrale" takes its name from the power plant (PEB) that was located at this location. With the exception of one Nuon building, everything has been demolished and the location is gradually being transformed into shops. The current retail floor area is over 30.000 m2. This makes De Centrale the regional shopping center of Friesland. The planned expansion of 15.000 m² will further strengthen this regional position. The design has a recognizable shape and brings cohesion between the different buildings, a clear public space and a clear entrance. The advertising is an integral part of the design. In anticipation of this expansion, a new KFC branch has been designed and built on the site (2017).

Apartments Oeverpolder Katwijk

The plot Oeverpolder is located in the central part of the Hoornespolder, a 1960s reconstruction area. In recent years, this district has undergone a transformation, where living is more focused on the public space and a clearer separation is made between public and private.

In the design for the new-build location, a U-shaped courtyard building was chosen, which in terms of architecture and grain size connects to the existing buildings. The green structure of the neighborhood is reinforced with the design. The transition between the residential building and the public space has been carefully designed. There are no garages, storage rooms and blind facades in the public space. The U-shaped building contains a total of 52 apartments of 53-88 m2. The building on Hoorneslaan has 4 storeys, the other two sides are 3 storeys high. The houses are all accessible via (widened) galleries in the courtyard, parking is partly in the courtyard and partly on public land, on the street.

The masonry architecture is in line with previous transformations on Hoorneslaan, but also fits in well with the existing modern reconstruction architecture of, for example, the adjacent Pniëlkerk. Due to the sloping boundary of the plot on Hoorneslaan, the building block has been given characteristic staggered façades here. It is an all-round designed building that at the same time has a new and unique character, but also fits well in the neighborhood.