6 apartments in monumental building Plantsoen 1 - 3 Leiden

The Plantsoen in Leiden is well known for the historical appearance of both the city park (1836) and the houses of the last quarter of the 19th century. The park was originally landscaped on the edge of the city in the place of an old defense belt. At the entrance of the park at the east side the monumental building Plantsoen 1 – 3 is redeveloped in a complex with 6 apartments. The apartments of about 150 m2 are provided with all luxury and comfort, such as a private indoor garage, spacious roof terraces and an elevator while retaining the historical look and value of the buildings. Redevelopment also applies to sustainability; obtaining Energy label A. Exterior facades, window frames and roof are additionally insulated. The houses are underfloor heated and solar panels are provided on the roof.

The municipal monument at Plantsoen 1 – 3 is divided over three floors and a basement.  The property at number 1 was originally a fully detached house, number 3 was part of a block of 3 houses. Both buildings date from 1875 and were connected in 1957 and converted into one large nursing home. In this function change, the original qualities have largely been lost. The round expansion at number 1 dates from 1993.

In the new layout with 6 apartment, the monuments are restored to their former glory by restoration contractor Burgy from Leiden. The façade of the intermediate building is renewed and aligned with the monuments. The existing façade of the round building is finished with a bronze wall cladding, a ‘veil‘ with a leaf motif. This pattern is inspired by the leaf motifs and decorations of the 19th century, which can still be found in various places along the Plantsoen. The round with ‘veil’ becomes a special recognition point in the inner city.

Each apartment has both rooms in the monumental area as well as in the newer parts. The interior of the monumental buildings is provided with appropriate details to bring back the historical character as much as possible. This specific part is provided by Verlaan & Bouwstra architects from Vianen.

On the inside buyers have a lot of freedom of choice; they can choose for an even richer historical finish with wall tension, panelling and en-suite layout or a tight, modern finish and layout; both are possible. Each apartment is unique, has its own layout and its own character.  Only the view is the same for all apartments; they all look out over the beautiful monumental city park the Plantsoen at the town canal ‘Singel’.

The construction has started in the first quarter of 2017.

De Verleyding, Leiden

On a piece of wasteland in Leiden between the Lucebert Street and Toussaintkade an apartment building, ‘the Verleyding’ will rise this year. Construction started in March. In the building are 112 rental apartments for young professionals between 18 and 35 years. The properties are suitable for 1- or 2-person households, and have a surface of approximately 30 m2 (one-room apartment) and 45 m2 (two-room apartment).

The project is being developed and built by ten Brinke respectively Real Estate and ten Brinke Bouw. After realization the building owner will be SHWJ, Leiden. The housing design is tailored to the needs of SHWJ.

The building is 12 floors high and will become a landmark in Leiden. The area is bounded by the railway, a pond and a small park. On the park side the building stands on columns. Under the underpass, the entrance and lift are located. Together with the corridor access therefore an efficient plan has been realized, with 10 dwellings per floor. The upper apartments have stunning views over the city. The view can fully be enjoyed through the large windows. The ground level apartments have their own garden. Residents can cross a bridge over water to the park. Parking takes place on private property. The main body is constructed in a rhythm of frameworks of orange brick. The large frameworks ensure that the building looks less massive and joins well in the neighbourhood. The roof shape refers to the adjacent housing, it is finished with aluminium losagnes.

Housing het Gemaalhuis, Hoofddorp

Where at this moment the entrance of Hoofddorp is dominated by office buildings, in the future this location will be transformed in a residential area. On a plot at the Kruisweg, on the east side of Hoofddorp, an office building has been demolished to make place for a new residential development: Het Gemaalhuis. This development is a cooperation with Timpaan (Rijsenhout) and RRog landschap en stedenbouw.

The design for 83 dwellings near the center of Hoofddorp ensures a transition between the village ribbon development along the Kruisweg and the large, urban scale that is wanted by the municipality of Hoofddorp. At the new development site, the original polder structure was situated perpendicular to the direction of the rest of the Haarlemmermeerpolder. Here we make a passage in the building block: a quiet residential area without cars and shared use of public space. The architecture is robust and stony. At the place where the offices of 40 years ago are demolished, the new homes to be built should last longer. Rich brick details refer to the steam pumping stations that stood at the beginning of the creation of Hoofddorp. 

In April we finished the preliminary design.

Housingproject Dieperhout

In cooperation with Smits bouwbedrijf, VVKH has won the european tender to develop a new housingarea in district Dieperhout in Leiden. The project consists of 48 dwellings, 12 apartments and a care facility of 1500m². Start of the constructionwork is planned in may 2015, because thats when a current school will move to a new building and the site will be available.

Villa Meijendel

Villa Meijendel takes its name from the nature reserve in which it is located, where a forest meets a valley of dunes. The house is constructed from concrete and set into the side of a sandy slope. The building's design aims to create a dialogue with its surroundings, both through the way the form and materials engage with the landscape, and through the use of glass to provide views out from and into the house. 

The boxy geometric structure is entirely clad in charred timber, creating a textured black surface that appears different depending on how sunlight falls on it. The exterior finish, inspired by the ancient Japanese shou sugi ban technique, also helps to preserve the wood. Sometimes the house is almost invisible against the dark edge of the forest, sometimes it sparkles in the sunlight because of the glittering charred wood, as such forming a background for the play of shadows of tree trunks and branches. The villa hides and reveals itself in the landscape.

The property has its entrance on a middle level accommodating an office and two bedrooms. Stairs ascend to an open-plan kitchen and living space, and drop down to a master bedroom and gym room.

The living room features a full-height corner window that looks out through the trees towards the dune valley. A lower window facing to the rear and a large glazed surface lining the adjacent double-height circulation area face out onto the forest. At the far end of the first floor, sliding glass doors lead out from the kitchen onto a terrace.

The material palette –concrete, steel and anodised aluminium– was chosen to complement the tones and textures of the surrounding environment. Each material is applied in a raw, untreated form. Internally, the walls are finished with smooth concrete, while the rough-sawn Douglas fir beams supporting the ceilings feature a distinctive grain.

West 8, Adriaan Geuze, is responsible for the garden design.

Photography is by Christian van der Kooy

Anatomy building, Leiden

On the Boerhaave Campus, part of the Bio Science park in Leiden, the historical anatomy-building has been transformed into housing for Phd-students and researchers of the Leiden University. The new apartments are characterized by their high ceilings and old constructions. A small mezzanine is created to function as a bedroom. Right beside the existing building a new appartmentbuilding is erected, designed by Van Gameren of Mecanoo Architects. The total complex contains 166 apartments and is the first step in the complete transformation of the Boerhaave Campus.

House Vlietweg Leiden

On a triangular plot, where the historical Vlietweg diverts from canal the Vliet, VVKH designed a house based on experiencing the Vliet. Rough, brick walls engage each other, vaging what is inside and outside. Water and landscape are part of the house.
At the entrance you're being received in a yard with monumental trees. The aperture in the wall give a first glance of the Vliet. From the high entrance it's three steps up to enter the livingroom giving a panoramic view over the Vliet, but shielded from the road.The folding window opens completely and extents the livingroom straight to the edge of the water. A stair with cantilevered steps and a glass balustrade leads to the first floor.

Housing 'Waterrijk Woerden'

The plan ‘de Biezenhof’ is part of the new residential area ‘Waterrijk Woerden’ and is situated along a natural watery region. The urban scheme of ‘Waterrijk Woerden’ was designed by West 8 and refers to the traditional Dutch water cities such as Delft and Leiden. The design is made in collabiation with Klunder architects. Almost every dwelling is individual and has a specific connection to the water.

The plan of Biezenhof is divided in two parts: there is one block of family houses around a courtyard on the edge of the lake, and there is a row of water houses and apartments along a canal.

The buyers of the houses could choose between several types of houses as well as between four architects. Due to the possibilities in combining type and architect, not one house is the same. Every house has a singular character: the lake houses have a beautiful view on the lake, the street houses have a garden, and the canal houses enclose big terraces. In the public space there are a few parking places, the majority of parking places are organised in garages.

The houses designed by Knappers are characteristic because of the huge roof overhanging the façade. This contributes to the shelter-against-the water identity of the houses, and refers to the greenhouse glass constructions in the low lands. At the street side these houses are made of brick, which gives them a closed and open (to the light and the water) individuality.