Newly built apartments Wassenaar

Housing association St. Willibrordus wants to renew 40 duplex houses along Stompwijckstraat in Wassenaar. The program provides for the realization of 86 social rental homes, mainly for starters and seniors. The plan area is located in a village extension from the 1960s. At the time of completion, this was the northernmost district of Wassenaar and it overlooked the meadows and farms. The district is spacious with a focus on greenery. In the development of the plan, we link up with the basic qualities of the neighborhood with spacious profiles with front gardens and lots of greenery. In order to be able to make the closed building block, the Stompwijckstraat in between will be removed. This provides space to solve parking for residents within the building block. The plan also provides for a communal courtyard with a social facility adjacent to it.

To create privacy in the front gardens, we create a green strip between the front gardens and the sidewalk that remains the property of the municipality. The existing structure of mature trees will be maintained. There is a distinction between a formal front, with zoom houses on the ground floor all around that are accessible from the street side, and an informal rear with parking under an open green deck (through which existing large trees protrude) and the access to the houses on the upper floors. through wide galleries. In the long streets, the building blocks match in scale with the buildings on the overlying because the top (third) storey has a setback in relation to the building line. On three sides of the building block, the balconies of the houses on the upper floors hang from the building blocks as ornaments. The balconies provide contact with the street and respond to the orientation with respect to the sun by means of a rotation and still show the echo of the current situation. The building block responds somewhat more robustly to the northern park side. On the northwest side, one of the blocks reacts in height to the adjacent apartment building.

 
Architects Gerrit-Jan van Rijswijk, Thomas Gillet
Client(s) Housing association St. Willibrordus
Related

Home and Living Mall Ekkersrijt is located on the north of Eindhoven, directly at the highway A50. In 2013 the existing shopping mall (21.000 sq.mtrs) has been extensively renovated and expanded with 24.000 sqr.mtrs.

New look and feel

The existing building was outdated and made up of separate buildings, with closed unattractive facades and entrances, shop windows only facing the courtyard. Experience and length of stay have been central themes to the renovation and expansion. The new complex has been given a contemporary, modern feel. Old, loose components and constructions are forged into a recognizable, homogeneous unit, which is easily visible from the public road. In addition, a pleasant living environment has been created for visitors. The original stores remained open during this major redevelopment. With intensive consultation and coordination between designer, consultants, tenants and builder the inconvenience during the construction has been limited to a minimum. With this transformation the center has been made future-proof.

Renovation

Existing shops have been given new facades to meet with the requirements of present times and to become one with the extension. Besides facades also the roof has been thoroughly upgraded and installations (among others sprinkler system) have been replaced, modernized. Signing is carefully incorporated and nowhere predominant.

Extension

The new building has a distinctive façade of metal with a specifically, laser cut pattern. Recessed into the façade are the neon signs and the ramps to the parking deck. The movements of the cars on the ramps provides extra dynamism in a natural way.

On the former courtyard a freestanding oval new shop building is made. This building forms the heart of the new home and living mall and is, due to its special design, an icon to the highway and nearby. From the parking deck visitors reach the heart through walkways and they go with elevators and escalators to the open and indoor malls on the lower levels of the complex. Shops on the upper floors thereby have the same run as on the ground floor. Because of the oval building shopping at ground level has a pleasant scale with shops on both sides.

"PURE LIVING"; the winning housing concept for the ‘Klop’ location in Alphen aan den Rijn

Together with Bemog Projectontwikkeling we have developed a vision for 3rd stage of this location in Alphen aan den Rijn. The location is the final piece of the residential area of ​​Kerk en Zanen. It is located on the edge of the Green Heart, with beautiful sight lines on the polders. From the N11, the peripheral buildings will become the first sight of Alphen aan den Rijn.

A sustainable plan has been developed for this location (zero on the meter), which in terms of architecture fits seamlessly into the green environment. The 'Pure Living' concept consists of 40 terrace apartments, 20 water houses, 16 linked villas, a utility and neighborhood facility and a built-in parking facility. The peripheral buildings with the linked water houses and the two apartment buildings form the green boundary of the polder landscape of ‘het Groene Hart’. The greenery of the polder is visually extended into the buildings by giving each apartment its own (terrace) garden. The semi-detached villas are positioned in various ways and are adapted according to buyer's wishes.

Villa Meijendel takes its name from the nature reserve in which it is located, where a forest meets a valley of dunes. The house is constructed from concrete and set into the side of a sandy slope. The building's design aims to create a dialogue with its surroundings, both through the way the form and materials engage with the landscape, and through the use of glass to provide views out from and into the house. 

The boxy geometric structure is entirely clad in charred timber, creating a textured black surface that appears different depending on how sunlight falls on it. The exterior finish, inspired by the ancient Japanese shou sugi ban technique, also helps to preserve the wood. Sometimes the house is almost invisible against the dark edge of the forest, sometimes it sparkles in the sunlight because of the glittering charred wood, as such forming a background for the play of shadows of tree trunks and branches. The villa hides and reveals itself in the landscape.

The property has its entrance on a middle level accommodating an office and two bedrooms. Stairs ascend to an open-plan kitchen and living space, and drop down to a master bedroom and gym room.

The living room features a full-height corner window that looks out through the trees towards the dune valley. A lower window facing to the rear and a large glazed surface lining the adjacent double-height circulation area face out onto the forest. At the far end of the first floor, sliding glass doors lead out from the kitchen onto a terrace.

The material palette –concrete, steel and anodised aluminium– was chosen to complement the tones and textures of the surrounding environment. Each material is applied in a raw, untreated form. Internally, the walls are finished with smooth concrete, while the rough-sawn Douglas fir beams supporting the ceilings feature a distinctive grain.

West 8, Adriaan Geuze, is responsible for the garden design.

Photography is by Christian van der Kooy

The team with VVKH Architects, Dura Vermeer and Besix has been selected for the design and build of a five-story underground parkinggarage in the historical center of Leiden.