The Wall 2.0, Utrecht

The Wall in motion
The Wall shopping center in Leidsche Rijn, located next to the A2, which also serves as a noise barrier, changed hands in 2018. Together with the new owners, real estate investors / developers Built to Build and Urban Interest, we have investigated parts that have not been implemented or have been incompletely completed and measures that are additionally needed to optimize the letting of the building. Since then, they have been working with them on perfecting both the building and the public space to make the shopping center a success.

The first steps for the Wall 2.0 have now been taken.

Since December 2018, a new AMAC location has been opened in the end building. We have made a number of allotment proposals and prepared various units in the end building based on the layout agreed with AMAC. The interior design was provided by Apple itself. In addition to a retail space, this location includes an auditorium, training room, service desk and repair center and warehouse / storage space in The Wall.

A number of improvements / changes that were implemented in 2019 and 2020 are an extra rise point to make the parking roof accessible from the adjacent office building, and an extra retail space on the deck. The entrance on the south side of the building has been adapted, with a tapis roulant and extra escalators. And on the north side of the building, an extra entrance, rising point and a roof building will be realized.

In addition, the possibilities for sustainability are being investigated by installing solar panels on the parking deck, making the parking deck greener and redesigning the ground level.

Renovation and extension of Rijneke Boulevard, Zoeterwoude

The Rijneke Boulevard in Zoeterwoude is a busy shopping area with a dated appearance. The complex has its back to the Rijn. We have developed a vision to renovate and expand the boulevard in stages. The Rijn is also more involved in the shopping area by creating harbors.

The first phase starts on the west side of the complex. In this phase, the first building has already been renovated (completed in 2016) and the expansion of 6,000 m2 of retail space started in January 2018. The shopping area is organized around the old harbor of the Heineken factory, where the hops used to be unloaded.

Home and Living Mall Ekkersrijt

Home and Living Mall Ekkersrijt is located on the north of Eindhoven, directly at the highway A50. In 2013 the existing shopping mall (21.000 sq.mtrs) has been extensively renovated and expanded with 24.000 sqr.mtrs.

New look and feel

The existing building was outdated and made up of separate buildings, with closed unattractive facades and entrances, shop windows only facing the courtyard. Experience and length of stay have been central themes to the renovation and expansion. The new complex has been given a contemporary, modern feel. Old, loose components and constructions are forged into a recognizable, homogeneous unit, which is easily visible from the public road. In addition, a pleasant living environment has been created for visitors. The original stores remained open during this major redevelopment. With intensive consultation and coordination between designer, consultants, tenants and builder the inconvenience during the construction has been limited to a minimum. With this transformation the center has been made future-proof.

Renovation

Existing shops have been given new facades to meet with the requirements of present times and to become one with the extension. Besides facades also the roof has been thoroughly upgraded and installations (among others sprinkler system) have been replaced, modernized. Signing is carefully incorporated and nowhere predominant.

Extension

The new building has a distinctive façade of metal with a specifically, laser cut pattern. Recessed into the façade are the neon signs and the ramps to the parking deck. The movements of the cars on the ramps provides extra dynamism in a natural way.

On the former courtyard a freestanding oval new shop building is made. This building forms the heart of the new home and living mall and is, due to its special design, an icon to the highway and nearby. From the parking deck visitors reach the heart through walkways and they go with elevators and escalators to the open and indoor malls on the lower levels of the complex. Shops on the upper floors thereby have the same run as on the ground floor. Because of the oval building shopping at ground level has a pleasant scale with shops on both sides.

Expansion of De Centrale shopping park, Leeuwarden

The retail park "De Centrale" takes its name from the power plant (PEB) that was located at this location. With the exception of one Nuon building, everything has been demolished and the location is gradually being transformed into shops. The current retail floor area is over 30.000 m2. This makes De Centrale the regional shopping center of Friesland. The planned expansion of 15.000 m² will further strengthen this regional position. The design has a recognizable shape and brings cohesion between the different buildings, a clear public space and a clear entrance. The advertising is an integral part of the design. In anticipation of this expansion, a new KFC branch has been designed and built on the site (2017).

homes, supermarket Maarten Kruijtstraat Noordwijk

Urban development and architectural integration “Vomar” location, corner of Abraham van Rooijenstraat and Maarten Kruijtstraat in Noordwijk

From an urban planning point of view, the contours and height of the building plan were determined by the municipality of Noordwijk. The plan clearly defines the streets Abraham van Rooijenstraat and Maarten Kruijtstraat, in line with the existing street profiles. Gasthuissteeg will also have a clear boundary with this building plan.

The main mass has an intermediate scale between two worlds present in the environment. On the one hand, there is the smaller-scale village development of the Hoofdstraat and on the other hand, the large-scale hotel development. The mass of the new building block to be built is 3 storeys high plus a roof storey. It is articulated into a number of volumes, softening the scale of the building block. These volumes are made independent by different colors of masonry and roof finishes. With a play of rhythm between balconies, windows, tires, roof moldings and a green-copper-colored roof, the building blends in well with the seaside resort architecture of the environment. The mass on the Gasthuissteeg is 2 storeys high. It has a green facade with window openings. On the north side of the plan, the existing firebreak will be closed and the buildings will close directly on the adjacent plot.

The plan is mainly sustainable because of the triple land use. The building block has an underground floor, on top of that a storey layer, above that a parking deck for the houses and 42 houses.

Abraham van Rooijenstraat is an important access road. That is why functions such as the entrance to the underground parking garage, the entrance to the parking deck on the 1st floor in front of the houses, and the entrance to the expedition have been made here. The Kruisstraat will become more traffic-calmed. This will be the world of shopping as it is at the Hoofdstraat. This is where the shopping functions will be located, which are accessed via two clear entrances at the corners. These entrances are clearly visible from the Hoofdstraat and from the Grent.

The entrance to the houses is on the north side. This will give the existing loading and unloading yard, where other residential accesses are located, a quality impulse. The gallery facade, which is hardly visible from the public space, is conceived as a veranda world. It's a light world of painted wood.

Miro Center Enschedé

On the east side of Enschedé, on the outskirts of the city center lies the Miro shopping centre. The former mall has gradually been replaced by new buildings and was worn out. The new building has a curved façade and a large canopy. It embraces the public space and the high-quality parking facility. The shopping facade ends on the east side in a shopping arcade, which contains a large supermarket. On the west side the arcade accumulates into a two storey development. Together with public buildings on the other side of the road the building forms a port that marks the transition from the green suburban neighbourhood to the city itself. The complex includes a green roof that connects on the east end to an ecological zone for butterflies and bats.

Cruquius Plaza, municipality of Haarlemmermeer

Cruquius Plaza, near Hoofddorp, municipality of Haarlemmermeer is the result of a competition that was organized in 1999 on behalf of the municipality of Haarlemmermeer to boost shopping in Cruquius. The competition was won by ING Vastgoed and VVKH. The existing residential boulevard has been completely renovated and adapted to the requirements of today. In addition, 30,000 m2 of retail space and 25,000 m2 of industrial space have been added. A flexible building, particularly with regard to the shops, and a water feature with a square at the shop entrances have been realized at the location. The cantilevered awning offers provides shelter for a pleasant shopping climate. The supply takes place from two expedition entrances on the company side. Via the internally located expedition corridors on the ground floor and first floor, the shops can be supplied freely from the shoppers. The 30-meter-high Cruquius Tower, the luminous center of the square, is a clear landmark of the residential boulevard.

The Wall Utrecht

Next to the highway A2 near the centre of Utrecht a spectacular large scale shopping and leisure centre has been realised. The 800 meter long “Ferrari red” complex acts as a noise barrier to the new residential area of Leidsche Rijn. The fluent design of slowly undulating lines is inspired by the perspective of the driver passing the complex in 32 seconds, driving at a speed of 100 km/hour. The fluent lines create an illusion of movement. This building, having a surface area of approx. 65,000m2, houses many retail businesses, a high-quality DIY store, a catering business (fast-food restaurant) and leisure facilities (discotheque, sports or multi-purpose hall). On the roof is a 1400 spaces large car park. The building together with the ‘Cockpitgebouw’ at the Wetering Noord area, designed by the architect Kas Oosterhuis, are the showpiece of the city of Utrecht.

District center building Meerwijk Schalkwijk, Haarlem

The “Meerwijk” district in Schalkwijk, built in the 1960s, has been built on the corner of Bernadottelaan and Albert Schweizerlaan. This center is part of the urban design that was made by our office in 2001. The building with retail spaces, including the Vomar supermarket, an underground parking garage with 215 places and 74 apartments, is one of the sub-plans of the community center. The whole has a modern, transparent and friendly character and adapts well to the neighborhood.