6 apartments in monumental building Plantsoen 1 - 3 Leiden

The Plantsoen in Leiden is well known for the historical appearance of both the city park (1836) and the houses of the last quarter of the 19th century. The park was originally landscaped on the edge of the city in the place of an old defense belt. At the entrance of the park at the east side the monumental building Plantsoen 1 – 3 is redeveloped in a complex with 6 apartments. The apartments of about 150 m² are provided with all luxury and comfort, such as a private indoor garage, spacious roof terraces and an elevator, while retaining the historical look and value of the building. Redevelopment also applies to sustainability; obtaining Energy label A. Exterior facades, window frames and roof are additionally insulated. The houses are underfloor heated and solar panels are provided on the roof.

The municipal monument at Plantsoen 1 – 3 is divided over three floors and a basement.  The property at number 1 was originally a fully detached house, number 3 was part of a block of 3 houses. Both buildings date from 1875 and were connected in 1957 and converted into one large nursing home. In this function change, the original qualities have largely been lost. The round expansion at number 1 dates from 1993.

In the new layout with 6 apartment, the monuments are restored to their former glory by restoration contractor Burgy from Leiden. The façade of the intermediate building is renewed and aligned with the monuments. The existing façade of the round building is finished with a bronze wall cladding, a ‘veil‘ with a leaf motif. This pattern is inspired by the leaf motifs and decorations of the 19th century, which can still be found in various places along the Plantsoen. The round with ‘veil’ becomes a special recognition point in the inner city.

Each apartment has both rooms in the monumental area as well as in the newer parts. The interior of the monumental buildings is provided with appropriate details to bring back the historical character as much as possible. This specific part is provided by Verlaan & Bouwstra architects from Vianen.

On the inside buyers have a lot of freedom of choice; they can choose for an even richer historical finish with wall tension, panelling and en-suite layout or a tight, modern finish and layout; both are possible. Each apartment is unique, has its own layout and its own character. Only the view is the same for all apartments; they all look out over the beautiful monumental city park the Plantsoen at the town canal.

The redevelopment was completed in July 2018.

aerial view by contractor

Hip Hotel in Hoofddorp

New hotel formula in Hoofddorp

In 2016, we conducted a study on behalf of CTI (Control Towers International) into the possibilities of accommodating a hotel in an existing office building in Hoofddorp. The detached office building with parking garage at the Kruisweg 106 is part of the business park "de Hoek" in Hoofddorp. The building is a stone's throw from Schiphol and Amsterdam and is easily accessible by car and public transport.

We then made the design for the transformation into a hotel with 133 rooms and various facilities, such as a restaurant, bar and lounge.

Based on the study and design, the zoning plan has been adjusted in consultation with the municipality and an interested market party has been contracted: Centro Hotels from Germany. The design was then fully tailored to Centro's wishes. A completely new, trendy hotel formula for the Netherlands will be introduced in the building; the "Ninetynine-hotel Amsterdam", specifically aimed at the younger target group. Vitamin-E has provided the interior design of the Ninetynine formula on behalf of Centro. The new hotel will be a good addition to the current offer in the municipality of Haarlemmermeer.

The demolition work was carried out in 2017, and in November 2018 the transformation of the existing office building into a hotel started.
 
 

Anatomy building, Leiden

On the Boerhaave Campus, part of the Bio Science park in Leiden, the historical anatomy-building has been transformed into housing for Phd-students and researchers of the Leiden University. The new apartments are characterized by their high ceilings and old constructions. A small mezzanine is created to function as a bedroom. Right beside the existing building a new appartmentbuilding is erected, designed by Van Gameren of Mecanoo Architects. The total complex contains 166 apartments and is the first step in the complete transformation of the Boerhaave Campus.

Home and Living Mall Ekkersrijt

Home and Living Mall Ekkersrijt is located on the north of Eindhoven, directly at the highway A50. In 2013 the existing shopping mall (21.000 sq.mtrs) has been extensively renovated and expanded with 24.000 sqr.mtrs.

New look and feel

The existing building was outdated and made up of separate buildings, with closed unattractive facades and entrances, shop windows only facing the courtyard. Experience and length of stay have been central themes to the renovation and expansion. The new complex has been given a contemporary, modern feel. Old, loose components and constructions are forged into a recognizable, homogeneous unit, which is easily visible from the public road. In addition, a pleasant living environment has been created for visitors. The original stores remained open during this major redevelopment. With intensive consultation and coordination between designer, consultants, tenants and builder the inconvenience during the construction has been limited to a minimum. With this transformation the center has been made future-proof.

Renovation

Existing shops have been given new facades to meet with the requirements of present times and to become one with the extension. Besides facades also the roof has been thoroughly upgraded and installations (among others sprinkler system) have been replaced, modernized. Signing is carefully incorporated and nowhere predominant.

Extension

The new building has a distinctive façade of metal with a specifically, laser cut pattern. Recessed into the façade are the neon signs and the ramps to the parking deck. The movements of the cars on the ramps provides extra dynamism in a natural way.

On the former courtyard a freestanding oval new shop building is made. This building forms the heart of the new home and living mall and is, due to its special design, an icon to the highway and nearby. From the parking deck visitors reach the heart through walkways and they go with elevators and escalators to the open and indoor malls on the lower levels of the complex. Shops on the upper floors thereby have the same run as on the ground floor. Because of the oval building shopping at ground level has a pleasant scale with shops on both sides.

transformation of former university building into Ibis hotel, Leiden

The former university building at the Stationsweg, has been renovated and expanded into a 118-room economy hotel. It is the first franchise hotel of all 870 Ibis hotels in the world and the first Ibis hotel according to the new Ibis generation formula. The new hotel is located opposite Leiden station and is clearly visible from the railway and station.

The 60s building has a completely new facade. The horizontality of the original facade has been enhanced even more in the new facade by providing the parapets of all floors with relatively narrow bands of ceramic elements, placed in varying colors. The black frames and cladding are fitted with a deep gap in relation to the ceramic elements. This makes the colorful horizontal ceramic elements iconic. The facade is continued above the roof. The high, slightly recessed eaves provides a clear termination and also shields the installations on the roof. The plinth of the building is made of a robust stone and a lot of glass. Together with the long white stately canopy of light concrete, they form the basis for the horizontally articulated facade on the one hand and an inviting entrance to the hotel on the other. The high ground floor has been made suitable for public functions such as reception, bar, lounge and dining room, also designed by VVKH. In addition to the "Ibis identifiers", the program of requirements and the wishes of the owner, the zoning, materialization, the existing height and the characteristic concrete construction were also the starting point for the interior design.

photography: Roos Aldershoff ©

Regional ambulance station

A former Mercedes showroom is rebuild to become the regional ambulance station. From here thirteen ambulances are ready to tear out in an emergency. On top of the existing showroom an new building with offices and a hightech trainingcenter is oriented at the a busy railwayline. The new part is a sturdy building with overhanging balconies which provides shade in summer and window cleaning. In the front facade, at the Vondellaan, a small ambulance museum is created.

Urban plan Zeist centre

The urban plan for the city-centre of Zeist provides for necessary architectural interventions, but is mainly concerned with the quality of public space. Identified characteristics of Zeist have been projected on the city centre. By doing this the centre will be much greener and facades will be restored to what they used to look like. The urban plan defines three different shoppingzones, each with their own atmosphere and type of shops. By banning cars a continuous and compact shopping area with pleasant pedestrian streets emerges.
A big part of the urban plan is the redevelopment of the library. VVKH aims to reuse the building as much as possible. The building is less than 30 years old and apart from the closed facades it functions well. In the new design we make shoppingfacades on the ground floor, moving the library to a new part of the building. On top we planned 58 apartments with a shared garden. Reuse of the existing building may demand an extra effort, but offers a very sustainable sollution and saves on investments.

Bossche Woon Boulevard de Herven, Den Bosch

For the large-scale shopping and business center De Herven, dating from 1979, there was a threat of emptying out and impoverishment, including through screaming facade advertising. A redevelopment plan was implemented in 2003 to reverse this negative spiral. With important but relatively simple interventions, such as a uniform facade layout and advertising to be conducted according to fixed rules, as well as a generous continuous and cantilevered awning of 13 meters, a high-quality and pleasant residential area has again been created. The immediate surroundings, the walking area and the parking lot, have also been redesigned and constructed.

Home & Living Mall Reijerwaard

Home & Living Mall Reijerwaard in Barendrecht is given an overall new look and feel. The plans include the reconstruction of the two 'heads' of the building and a continuous canopy with underneith a glass advertising wall. Further we redesigned the site so we could create a high quality pedestrian space.