Miro Center Enschedé

On the east side of Enschedé, on the outskirts of the city center lies the Miro shopping centre. The former mall has gradually been replaced by new buildings and was worn out. The new building has a curved façade and a large canopy. It embraces the public space and the high-quality parking facility. The shopping facade ends on the east side in a shopping arcade, which contains a large supermarket. On the west side the arcade accumulates into a two storey development. Together with public buildings on the other side of the road the building forms a port that marks the transition from the green suburban neighbourhood to the city itself. The complex includes a green roof that connects on the east end to an ecological zone for butterflies and bats.

Related

Woonboulevard Voorsterpoort in Zwolle is a well-running residential boulevard near the exit of the A28 motorway. Market research shows that there is room for expansion with more than 30,000 m² GFA for large-scale retail. Plots are available for expansion behind the existing boulevard. In our vision, the expansion will be realized around an oval square with parking at ground level. All shops are visible from anywhere on the square. Landmarks will be realized at the ends. The extension will be connected to the existing boulevard through a gate. The existing boulevard will be renovated, so that the shopping center will eventually again present itself as a cohesive complex. The plan can be realized in phases.

Alexandrium is made of 35.000m² megastores and 65.000m² home and living mall. The assignment was approved after winning the architectural competition and was build in two fases. Important aspect for winning te competition was the incorporation of the existing polderhuis, which seems to be placed in a window of the new mall.

Cruquius Plaza, near Hoofddorp, municipality of Haarlemmermeer is the result of a competition that was organized in 1999 on behalf of the municipality of Haarlemmermeer to boost shopping in Cruquius. The competition was won by ING Vastgoed and VVKH. The existing residential boulevard has been completely renovated and adapted to the requirements of today. In addition, 30,000 m2 of retail space and 25,000 m2 of industrial space have been added. A flexible building, particularly with regard to the shops, and a water feature with a square at the shop entrances have been realized at the location. The cantilevered awning offers provides shelter for a pleasant shopping climate. The supply takes place from two expedition entrances on the company side. Via the internally located expedition corridors on the ground floor and first floor, the shops can be supplied freely from the shoppers. The 30-meter-high Cruquius Tower, the luminous center of the square, is a clear landmark of the residential boulevard.

The Wall in motion
The Wall shopping center in Leidsche Rijn, located next to the A2, which also serves as a noise barrier, changed hands in 2018. Together with the new owners, real estate investors / developers Built to Build and Urban Interest, we have investigated parts that have not been implemented or have been incompletely completed and measures that are additionally needed to optimize the letting of the building. Since then, they have been working with them on perfecting both the building and the public space to make the shopping center a success.

The first steps for the Wall 2.0 have now been taken.

Since December 2018, a new AMAC location has been opened in the end building. We have made a number of allotment proposals and prepared various units in the end building based on the layout agreed with AMAC. The interior design was provided by Apple itself. In addition to a retail space, this location includes an auditorium, training room, service desk and repair center and warehouse / storage space in The Wall.

A number of improvements / changes that were implemented in 2019 and 2020 are an extra rise point to make the parking roof accessible from the adjacent office building, and an extra retail space on the deck. The entrance on the south side of the building has been adapted, with a tapis roulant and extra escalators. And on the north side of the building, an extra entrance, rising point and a roof building will be realized.

In addition, the possibilities for sustainability are being investigated by installing solar panels on the parking deck, making the parking deck greener and redesigning the ground level.