Home and Living Mall Ekkersrijt

Home and Living Mall Ekkersrijt is located on the north of Eindhoven, directly at the highway A50. In 2013 the existing shopping mall (21.000 sq.mtrs) has been extensively renovated and expanded with 24.000 sqr.mtrs.

New look and feel

The existing building was outdated and made up of separate buildings, with closed unattractive facades and entrances, shop windows only facing the courtyard. Experience and length of stay have been central themes to the renovation and expansion. The new complex has been given a contemporary, modern feel. Old, loose components and constructions are forged into a recognizable, homogeneous unit, which is easily visible from the public road. In addition, a pleasant living environment has been created for visitors. The original stores remained open during this major redevelopment. With intensive consultation and coordination between designer, consultants, tenants and builder the inconvenience during the construction has been limited to a minimum. With this transformation the center has been made future-proof.

Renovation

Existing shops have been given new facades to meet with the requirements of present times and to become one with the extension. Besides facades also the roof has been thoroughly upgraded and installations (among others sprinkler system) have been replaced, modernized. Signing is carefully incorporated and nowhere predominant.

Extension

The new building has a distinctive façade of metal with a specifically, laser cut pattern. Recessed into the façade are the neon signs and the ramps to the parking deck. The movements of the cars on the ramps provides extra dynamism in a natural way.

On the former courtyard a freestanding oval new shop building is made. This building forms the heart of the new home and living mall and is, due to its special design, an icon to the highway and nearby. From the parking deck visitors reach the heart through walkways and they go with elevators and escalators to the open and indoor malls on the lower levels of the complex. Shops on the upper floors thereby have the same run as on the ground floor. Because of the oval building shopping at ground level has a pleasant scale with shops on both sides.

Related

The Rijneke Boulevard in Zoeterwoude is a busy shopping area with a dated appearance. The complex has its back to the Rijn. We have developed a vision to renovate and expand the boulevard in stages. The Rijn is also more involved in the shopping area by creating harbors.

The first phase starts on the west side of the complex. In this phase, the first building has already been renovated (completed in 2016) and the expansion of 6,000 m2 of retail space started in January 2018. The shopping area is organized around the old harbor of the Heineken factory, where the hops used to be unloaded.

Next to the highway A2 near the centre of Utrecht a spectacular large scale shopping and leisure centre has been realised. The 800 meter long “Ferrari red” complex acts as a noise barrier to the new residential area of Leidsche Rijn. The fluent design of slowly undulating lines is inspired by the perspective of the driver passing the complex in 32 seconds, driving at a speed of 100 km/hour. The fluent lines create an illusion of movement. This building, having a surface area of approx. 65,000m2, houses many retail businesses, a high-quality DIY store, a catering business (fast-food restaurant) and leisure facilities (discotheque, sports or multi-purpose hall). On the roof is a 1400 spaces large car park. The building together with the ‘Cockpitgebouw’ at the Wetering Noord area, designed by the architect Kas Oosterhuis, are the showpiece of the city of Utrecht.

The Wall in motion
The Wall shopping center in Leidsche Rijn, located next to the A2, which also serves as a noise barrier, changed hands in 2018. Together with the new owners, real estate investors / developers Built to Build and Urban Interest, we have investigated parts that have not been implemented or have been incompletely completed and measures that are additionally needed to optimize the letting of the building. Since then, they have been working with them on perfecting both the building and the public space to make the shopping center a success.

The first steps for the Wall 2.0 have now been taken.

Since December 2018, a new AMAC location has been opened in the end building. We have made a number of allotment proposals and prepared various units in the end building based on the layout agreed with AMAC. The interior design was provided by Apple itself. In addition to a retail space, this location includes an auditorium, training room, service desk and repair center and warehouse / storage space in The Wall.

A number of improvements / changes that were implemented in 2019 and 2020 are an extra rise point to make the parking roof accessible from the adjacent office building, and an extra retail space on the deck. The entrance on the south side of the building has been adapted, with a tapis roulant and extra escalators. And on the north side of the building, an extra entrance, rising point and a roof building will be realized.

In addition, the possibilities for sustainability are being investigated by installing solar panels on the parking deck, making the parking deck greener and redesigning the ground level.

The Plantsoen in Leiden is well known for the historical appearance of both the city park (1836) and the houses of the last quarter of the 19th century. The park was originally landscaped on the edge of the city in the place of an old defense belt. At the entrance of the park at the east side the monumental building Plantsoen 1 – 3 is redeveloped in a complex with 6 apartments. The apartments of about 150 m² are provided with all luxury and comfort, such as a private indoor garage, spacious roof terraces and an elevator, while retaining the historical look and value of the building. Redevelopment also applies to sustainability; obtaining Energy label A. Exterior facades, window frames and roof are additionally insulated. The houses are underfloor heated and solar panels are provided on the roof.

The municipal monument at Plantsoen 1 – 3 is divided over three floors and a basement.  The property at number 1 was originally a fully detached house, number 3 was part of a block of 3 houses. Both buildings date from 1875 and were connected in 1957 and converted into one large nursing home. In this function change, the original qualities have largely been lost. The round expansion at number 1 dates from 1993.

In the new layout with 6 apartment, the monuments are restored to their former glory by restoration contractor Burgy from Leiden. The façade of the intermediate building is renewed and aligned with the monuments. The existing façade of the round building is finished with a bronze wall cladding, a ‘veil‘ with a leaf motif. This pattern is inspired by the leaf motifs and decorations of the 19th century, which can still be found in various places along the Plantsoen. The round with ‘veil’ becomes a special recognition point in the inner city.

Each apartment has both rooms in the monumental area as well as in the newer parts. The interior of the monumental buildings is provided with appropriate details to bring back the historical character as much as possible. This specific part is provided by Verlaan & Bouwstra architects from Vianen.

On the inside buyers have a lot of freedom of choice; they can choose for an even richer historical finish with wall tension, panelling and en-suite layout or a tight, modern finish and layout; both are possible. Each apartment is unique, has its own layout and its own character. Only the view is the same for all apartments; they all look out over the beautiful monumental city park the Plantsoen at the town canal.

The redevelopment was completed in July 2018.

aerial view by contractor