Housingproject Dieperhout

In cooperation with Smits bouwbedrijf, VVKH has won the european tender to develop a new housingarea in district Dieperhout in Leiden. The project consists of 48 dwellings, 12 apartments and a care facility of 1500m². Start of the constructionwork is planned in may 2015, because thats when a current school will move to a new building and the site will be available.

Architects Ronald Knappers
Employees Hans Schepman
Related

On the Boerhaave Campus, part of the Bio Science park in Leiden, the historical anatomy-building has been transformed into housing for Phd-students and researchers of the Leiden University. The new apartments are characterized by their high ceilings and old constructions. A small mezzanine is created to function as a bedroom. Right beside the existing building a new appartmentbuilding is erected, designed by Van Gameren of Mecanoo Architects. The total complex contains 166 apartments and is the first step in the complete transformation of the Boerhaave Campus.

For the Hoge Rijndijk location in Zoeterwoude, a new construction plan has been developed for an apartment building with starter homes, after demolition of the existing office building. The building stands on the edge of the large-scale buildings that are currently being built between the Oude Rijn and the Hoge Rijndijk, and the existing residential area from the 1980s. It adjacents to a small park on the east side. The new building has been placed in the building line of the Rijndijk and thus strengthens the profile of the road. The parking spaces are located in the rear area, lined by green. By dividing the building mass in three, a smaller scale is created, which is further reinforced with differences in brickwork and roof shape. The building will contain 34 residential units of approximately 50 m2 and a bicycle storage. An extremely energy-efficient and sustainable design is achieved with individual heat pumps and solar panels on the roof.

The permit application is being processed, implementation is expected in 2021.

Urban development and architectural integration “Vomar” location, corner of Abraham van Rooijenstraat and Maarten Kruijtstraat in Noordwijk

From an urban planning point of view, the contours and height of the building plan were determined by the municipality of Noordwijk. The plan clearly defines the streets Abraham van Rooijenstraat and Maarten Kruijtstraat, in line with the existing street profiles. Gasthuissteeg will also have a clear boundary with this building plan.

The main mass has an intermediate scale between two worlds present in the environment. On the one hand, there is the smaller-scale village development of the Hoofdstraat and on the other hand, the large-scale hotel development. The mass of the new building block to be built is 3 storeys high plus a roof storey. It is articulated into a number of volumes, softening the scale of the building block. These volumes are made independent by different colors of masonry and roof finishes. With a play of rhythm between balconies, windows, tires, roof moldings and a green-copper-colored roof, the building blends in well with the seaside resort architecture of the environment. The mass on the Gasthuissteeg is 2 storeys high. It has a green facade with window openings. On the north side of the plan, the existing firebreak will be closed and the buildings will close directly on the adjacent plot.

The plan is mainly sustainable because of the triple land use. The building block has an underground floor, on top of that a storey layer, above that a parking deck for the houses and 42 houses.

Abraham van Rooijenstraat is an important access road. That is why functions such as the entrance to the underground parking garage, the entrance to the parking deck on the 1st floor in front of the houses, and the entrance to the expedition have been made here. The Kruisstraat will become more traffic-calmed. This will be the world of shopping as it is at the Hoofdstraat. This is where the shopping functions will be located, which are accessed via two clear entrances at the corners. These entrances are clearly visible from the Hoofdstraat and from the Grent.

The entrance to the houses is on the north side. This will give the existing loading and unloading yard, where other residential accesses are located, a quality impulse. The gallery facade, which is hardly visible from the public space, is conceived as a veranda world. It's a light world of painted wood.

At the beginning of the Kruisweg, the housing project ‘Gemaalhuis’ marks the entrance to Hoofddorp. In collaboration with Timpaan, RROG Urban Planning and Landscape and IBB, moes have been realized in a place where offices used to dominate in the past.

The design for 83 dwellings near the center of Hoofddorp provides a transition between the village ribbon development along the Kruisweg and the large, urban scale that Hoofddorp aspires to. At the design site, the original polder structure was situated perpendicular to the direction of the rest of the Haarlemmermeer. In the design, a passage has been made here in the building block: a quiet residential court without cars and shared use of public space. The buildings are all-sided, refers to the past and seems to have been there for some time without being historicizing. The architecture is robust and stony. Rich brick details refer to the steam pumping stations that stood at the beginning of the creation of Hoofddorp. The complex is a neighbourhood in itself and has variety of housing typologies; single-family houses, veranda houses, terrace houses and apartments. The apartments are designed as freely divisible lofts.

The homes were completed in June 2020.