Projects

Just south of Berkel & Rodenrijs a new fire station has been built to service the suburbs build between Rotterdam and The Hague. Because of the growing number of inhabitants in this region, a future extension is already taken into account in the design. The total plot is covered with a steel mesh in which all future extensions will fit. The façade is covered with corten steel plating wich create the desired sturdy look.

On a triangular plot, where the historical Vlietweg diverts from canal the Vliet, VVKH designed a house based on experiencing the Vliet. Rough, brick walls engage each other, vaging what is inside and outside. Water and landscape are part of the house.
At the entrance you're being received in a yard with monumental trees. The aperture in the wall give a first glance of the Vliet. From the high entrance it's three steps up to enter the livingroom giving a panoramic view over the Vliet, but shielded from the road.The folding window opens completely and extents the livingroom straight to the edge of the water. A stair with cantilevered steps and a glass balustrade leads to the first floor.

On the east side of Enschedé, on the outskirts of the city center lies the Miro shopping centre. The former mall has gradually been replaced by new buildings and was worn out. The new building has a curved façade and a large canopy. It embraces the public space and the high-quality parking facility. The shopping facade ends on the east side in a shopping arcade, which contains a large supermarket. On the west side the arcade accumulates into a two storey development. Together with public buildings on the other side of the road the building forms a port that marks the transition from the green suburban neighbourhood to the city itself. The complex includes a green roof that connects on the east end to an ecological zone for butterflies and bats.

Home and Living Mall Ekkersrijt is located on the north of Eindhoven, directly at the highway A50. In 2013 the existing shopping mall (21.000 sq.mtrs) has been extensively renovated and expanded with 24.000 sqr.mtrs.

New look and feel

The existing building was outdated and made up of separate buildings, with closed unattractive facades and entrances, shop windows only facing the courtyard. Experience and length of stay have been central themes to the renovation and expansion. The new complex has been given a contemporary, modern feel. Old, loose components and constructions are forged into a recognizable, homogeneous unit, which is easily visible from the public road. In addition, a pleasant living environment has been created for visitors. The original stores remained open during this major redevelopment. With intensive consultation and coordination between designer, consultants, tenants and builder the inconvenience during the construction has been limited to a minimum. With this transformation the center has been made future-proof.

Renovation

Existing shops have been given new facades to meet with the requirements of present times and to become one with the extension. Besides facades also the roof has been thoroughly upgraded and installations (among others sprinkler system) have been replaced, modernized. Signing is carefully incorporated and nowhere predominant.

Extension

The new building has a distinctive façade of metal with a specifically, laser cut pattern. Recessed into the façade are the neon signs and the ramps to the parking deck. The movements of the cars on the ramps provides extra dynamism in a natural way.

On the former courtyard a freestanding oval new shop building is made. This building forms the heart of the new home and living mall and is, due to its special design, an icon to the highway and nearby. From the parking deck visitors reach the heart through walkways and they go with elevators and escalators to the open and indoor malls on the lower levels of the complex. Shops on the upper floors thereby have the same run as on the ground floor. Because of the oval building shopping at ground level has a pleasant scale with shops on both sides.

On a piece of wasteland in Leiden between the Lucebert Street and Toussaintkade an apartment building, ‘the Verleyding’ will rise this year. Construction started in March. In the building are 112 rental apartments for young professionals between 18 and 35 years. The properties are suitable for 1- or 2-person households, and have a surface of approximately 30 m2 (one-room apartment) and 45 m2 (two-room apartment).

The project is being developed and built by ten Brinke respectively Real Estate and ten Brinke Bouw. After realization the building owner will be SHWJ, Leiden. The housing design is tailored to the needs of SHWJ.

The building is 12 floors high and will become a landmark in Leiden. The area is bounded by the railway, a pond and a small park. On the park side the building stands on columns. Under the underpass, the entrance and lift are located. Together with the corridor access therefore an efficient plan has been realized, with 10 dwellings per floor. The upper apartments have stunning views over the city. The view can fully be enjoyed through the large windows. The ground level apartments have their own garden. Residents can cross a bridge over water to the park. Parking takes place on private property. The main body is constructed in a rhythm of frameworks of orange brick. The large frameworks ensure that the building looks less massive and joins well in the neighbourhood. The roof shape refers to the adjacent housing, it is finished with aluminium losagnes.

VVKH has been selected to design a primairy school at the Jazzsingel in Utrecht. The tough looking school is centrally located with a park as it's backyard. The classrooms are organised around an elips-shaped playroom for exercize, music and dance classes. The set backs in the side-facades allow each classroom a view to the park.

A former Mercedes showroom is rebuild to become the regional ambulance station. From here thirteen ambulances are ready to tear out in an emergency. On top of the existing showroom an new building with offices and a hightech trainingcenter is oriented at the a busy railwayline. The new part is a sturdy building with overhanging balconies which provides shade in summer and window cleaning. In the front facade, at the Vondellaan, a small ambulance museum is created.

Next to the highway A2 near the centre of Utrecht a spectacular large scale shopping and leisure centre has been realised. The 800 meter long “Ferrari red” complex acts as a noise barrier to the new residential area of Leidsche Rijn. The fluent design of slowly undulating lines is inspired by the perspective of the driver passing the complex in 32 seconds, driving at a speed of 100 km/hour. The fluent lines create an illusion of movement. This building, having a surface area of approx. 65,000m2, houses many retail businesses, a high-quality DIY store, a catering business (fast-food restaurant) and leisure facilities (discotheque, sports or multi-purpose hall). On the roof is a 1400 spaces large car park. The building together with the ‘Cockpitgebouw’ at the Wetering Noord area, designed by the architect Kas Oosterhuis, are the showpiece of the city of Utrecht.

The urban plan for the city-centre of Zeist provides for necessary architectural interventions, but is mainly concerned with the quality of public space. Identified characteristics of Zeist have been projected on the city centre. By doing this the centre will be much greener and facades will be restored to what they used to look like. The urban plan defines three different shoppingzones, each with their own atmosphere and type of shops. By banning cars a continuous and compact shopping area with pleasant pedestrian streets emerges.
A big part of the urban plan is the redevelopment of the library. VVKH aims to reuse the building as much as possible. The building is less than 30 years old and apart from the closed facades it functions well. In the new design we make shoppingfacades on the ground floor, moving the library to a new part of the building. On top we planned 58 apartments with a shared garden. Reuse of the existing building may demand an extra effort, but offers a very sustainable sollution and saves on investments.

At the Duurstedelaan in Utrecht lies one of the most sustainable schools of the Netherlands. The school is centrally located in a reviving neighbourhood, in the south of Utrecht and accommodates three primary schools, a nursery and a broad programme of functions related to the school and local community. Future users participated from the start in the design-process. Different users gain with collaboration, but also want to be recognized and have their own specific needs. All functions are organised round a collective court space. The gym is constructed above this space and thus forms the roof of the court. The building is set up in red brickwork that is continued in the playground boundaries. The identity of the different schools is reflected in their own colour and pattern in het façade panelling and silhouette of the building-mass. The whole setup matches with the urban scale of the neighbourhood and blends in naturally.

This new building had become a recognisable beacon on the edge of the city of Assen. The building accommodates several emergency services such as a firestation, the Area Health Authority and the Safety Region Drenthe. Together with the Koopmans Bouwgroep, VVKH won the design & build competition. The new building is compact, sturdy looking and radiates preparedness for an emergency. All functions have been placed under a single roof, organised around a central atrium. From the atrium there’s a view on the court yard where fireman are practicing. The firetrucks are stationed around the court yard, ready to tear out. Offices are concentrated on the higher floors overlooking the highway A28. The building has a very high sustainability-rating (Dutch GPR-score 8,0).

In 2003 a sturdy looking fire station was yielded. The building is located at the entrance of Amstelveen form highway A9 and shows the firetrucks ready for duty. The technical building on top of the rough base is used for offices, sleepingquarters and a gym. VVKH also designede the bridges crossing the water towards the building.

Commissioned by Bouwfonds REIM, VVKH has made a design for a distinguishable new shoppingbuilding. The new building is facing a main road entering Utrecht and acts as a showcase for the home and living stores in the streets behind. The plan consists of the demolition of an outdated officebuilding and construction of the new building with several shops showing a transparant facade towards the Europalaan.