House Vlietweg Leiden

On a triangular plot, where the historical Vlietweg diverts from canal the Vliet, VVKH designed a house based on experiencing the Vliet. Rough, brick walls engage each other, vaging what is inside and outside. Water and landscape are part of the house.
At the entrance you're being received in a yard with monumental trees. The aperture in the wall give a first glance of the Vliet. From the high entrance it's three steps up to enter the livingroom giving a panoramic view over the Vliet, but shielded from the road.The folding window opens completely and extents the livingroom straight to the edge of the water. A stair with cantilevered steps and a glass balustrade leads to the first floor.

Related

On a piece of wasteland in Leiden between the Lucebert Street and Toussaintkade an apartment building, ‘the Verleyding’ will rise this year. Construction started in March. In the building are 112 rental apartments for young professionals between 18 and 35 years. The properties are suitable for 1- or 2-person households, and have a surface of approximately 30 m2 (one-room apartment) and 45 m2 (two-room apartment).

The project is being developed and built by ten Brinke respectively Real Estate and ten Brinke Bouw. After realization the building owner will be SHWJ, Leiden. The housing design is tailored to the needs of SHWJ.

The building is 12 floors high and will become a landmark in Leiden. The area is bounded by the railway, a pond and a small park. On the park side the building stands on columns. Under the underpass, the entrance and lift are located. Together with the corridor access therefore an efficient plan has been realized, with 10 dwellings per floor. The upper apartments have stunning views over the city. The view can fully be enjoyed through the large windows. The ground level apartments have their own garden. Residents can cross a bridge over water to the park. Parking takes place on private property. The main body is constructed in a rhythm of frameworks of orange brick. The large frameworks ensure that the building looks less massive and joins well in the neighbourhood. The roof shape refers to the adjacent housing, it is finished with aluminium losagnes.

A total of 269 houses and apartments are being built by various parties in the Stelt Zuid, part of the “Waalsprong” near Nijmegen. De Stelt Zuid occupies a special position as a green enclave between the village of Lent and the river. Four combinations of architectural firm and developer work together here on a new residential area, with a central orchard and the dike zone as structuring elements.

Commissioned by BPD, we made the design for 12 dike houses in the dike zone. The houses have a living area of ​​approximately 190 m2 and all have a fantastic view from the living floor over the Waal and the city of Nijmegen. There is parking at the bottom of the houses, on the first floor the master bedroom, kitchen and backyard are situated on the dike, on the second floor the living room with a view of the Waal and the third floor can be set up as a sleeping and / or work space. The houses are gas-free and the roof is fitted with solar panels.

The height differences of the dike area are reflected in the gardens and the transition to the struing area along the dike. From the terrace of the houses you can walk towards the banks of the Waal.

 

The houses were put on sale in December 2019.

Villa Meijendel takes its name from the nature reserve in which it is located, where a forest meets a valley of dunes. The house is constructed from concrete and set into the side of a sandy slope. The building's design aims to create a dialogue with its surroundings, both through the way the form and materials engage with the landscape, and through the use of glass to provide views out from and into the house. 

The boxy geometric structure is entirely clad in charred timber, creating a textured black surface that appears different depending on how sunlight falls on it. The exterior finish, inspired by the ancient Japanese shou sugi ban technique, also helps to preserve the wood. Sometimes the house is almost invisible against the dark edge of the forest, sometimes it sparkles in the sunlight because of the glittering charred wood, as such forming a background for the play of shadows of tree trunks and branches. The villa hides and reveals itself in the landscape.

The property has its entrance on a middle level accommodating an office and two bedrooms. Stairs ascend to an open-plan kitchen and living space, and drop down to a master bedroom and gym room.

The living room features a full-height corner window that looks out through the trees towards the dune valley. A lower window facing to the rear and a large glazed surface lining the adjacent double-height circulation area face out onto the forest. At the far end of the first floor, sliding glass doors lead out from the kitchen onto a terrace.

The material palette –concrete, steel and anodised aluminium– was chosen to complement the tones and textures of the surrounding environment. Each material is applied in a raw, untreated form. Internally, the walls are finished with smooth concrete, while the rough-sawn Douglas fir beams supporting the ceilings feature a distinctive grain.

West 8, Adriaan Geuze, is responsible for the garden design.

Photography is by Christian van der Kooy

"PURE LIVING"; the winning housing concept for the ‘Klop’ location in Alphen aan den Rijn

Together with Bemog Projectontwikkeling we have developed a vision for 3rd stage of this location in Alphen aan den Rijn. The location is the final piece of the residential area of ​​Kerk en Zanen. It is located on the edge of the Green Heart, with beautiful sight lines on the polders. From the N11, the peripheral buildings will become the first sight of Alphen aan den Rijn.

A sustainable plan has been developed for this location (zero on the meter), which in terms of architecture fits seamlessly into the green environment. The 'Pure Living' concept consists of 40 terrace apartments, 20 water houses, 16 linked villas, a utility and neighborhood facility and a built-in parking facility. The peripheral buildings with the linked water houses and the two apartment buildings form the green boundary of the polder landscape of ‘het Groene Hart’. The greenery of the polder is visually extended into the buildings by giving each apartment its own (terrace) garden. The semi-detached villas are positioned in various ways and are adapted according to buyer's wishes.