Floating terrace café restaurant Annie's, Leiden

In the old wharf cellars at the intersection of the Oude and Nieuwe Rijn in the center of Leiden is the café restaurant "Annie's". We designed a curved floating terrace on behalf of the owner of the restaurant.

Architects Gerrit-Jan van Rijswijk
Employees Thomas Gillet
Related

This new building offers accommodation for De Zijl Bedrijven, a municipal organisation for social jobs and reintegration. The 9000 square meter building offfers productionareas, offices and warehouses. The majority of parkingspaces are situated on the roof. VVKH also provided the interior design.

The team with VVKH Architects, Dura Vermeer and Besix has been selected for the design and build of a five-story underground parkinggarage in the historical center of Leiden.

The former university building at the Stationsweg, has been renovated and expanded into a 118-room economy hotel. It is the first franchise hotel of all 870 Ibis hotels in the world and the first Ibis hotel according to the new Ibis generation formula. The new hotel is located opposite Leiden station and is clearly visible from the railway and station.

The 60s building has a completely new facade. The horizontality of the original facade has been enhanced even more in the new facade by providing the parapets of all floors with relatively narrow bands of ceramic elements, placed in varying colors. The black frames and cladding are fitted with a deep gap in relation to the ceramic elements. This makes the colorful horizontal ceramic elements iconic. The facade is continued above the roof. The high, slightly recessed eaves provides a clear termination and also shields the installations on the roof. The plinth of the building is made of a robust stone and a lot of glass. Together with the long white stately canopy of light concrete, they form the basis for the horizontally articulated facade on the one hand and an inviting entrance to the hotel on the other. The high ground floor has been made suitable for public functions such as reception, bar, lounge and dining room, also designed by VVKH. In addition to the "Ibis identifiers", the program of requirements and the wishes of the owner, the zoning, materialization, the existing height and the characteristic concrete construction were also the starting point for the interior design.

photography: Roos Aldershoff ©

Just south of Berkel & Rodenrijs a new fire station has been built to service the suburbs build between Rotterdam and The Hague. Because of the growing number of inhabitants in this region, a future extension is already taken into account in the design. The total plot is covered with a steel mesh in which all future extensions will fit. The façade is covered with corten steel plating wich create the desired sturdy look.