Restoration 'Thorbeckehuis' Garenmarkt, Leiden

Together with restoration contractor Burgy from Leiden, the back house, the garden house of the house at Garenmarkt 9 / 9a, has been completely restored and modernized. The new owner lives in this part. The front house with a number of apartments / studios for rent will remain unchanged for the time being.

The house at Garenmarkt 9, 9a is also popularly known as 'Thorbeckehuis'. The house has one of the largest private backyards in Leiden. In the Secret Annex, the garden house (No. 9a), the liberal statesman Johan Rudolph Thorbecke wrote in 1848 the revision of the Constitution, which turned our country into a constitutional monarchy. Thorbecke has lead three cabinets from 1849. A gable stone in the national monument reminds of the habitation by the liberal statesman and professor of law (1798-1872).

Architects Ronald Knappers
Related

On a triangular plot, where the historical Vlietweg diverts from canal the Vliet, VVKH designed a house based on experiencing the Vliet. Rough, brick walls engage each other, vaging what is inside and outside. Water and landscape are part of the house.
At the entrance you're being received in a yard with monumental trees. The aperture in the wall give a first glance of the Vliet. From the high entrance it's three steps up to enter the livingroom giving a panoramic view over the Vliet, but shielded from the road.The folding window opens completely and extents the livingroom straight to the edge of the water. A stair with cantilevered steps and a glass balustrade leads to the first floor.

The Kanaalpark is an office area along the Vliet on the south side of Leiden. Here, two apartment buildings are being built for starters.

Many offices in this area have long been vacant and the area looks messy and dated. The municipality of Leiden has challenged developers to take the initiative to transform the site into a high-quality living-work area. That glove is being picked up. Some offices are being converted into apartments, others are being demolished and replaced by residential buildings. Viable office owners are making a quality improvement. The municipality has drawn up an ambitious plan for the redesign of the public space.

Commissioned by the Leidse Vastgoed Maatschappij we have designed two apartment buildings for starters on the labor market. Block 1 with 88 apartments is being built on the site of an old office building. Block 2 with 41 apartments will be built on an existing parking lot. The buildings have been carefully integrated into the urban design and complete the structure of closed building blocks. Height accents are determined in conjunction with the environment. The blocks are architecturally parceled, in line with the already completed housing construction.

A total of 269 houses and apartments are being built by various parties in the Stelt Zuid, part of the “Waalsprong” near Nijmegen. De Stelt Zuid occupies a special position as a green enclave between the village of Lent and the river. Four combinations of architectural firm and developer work together here on a new residential area, with a central orchard and the dike zone as structuring elements.

Commissioned by BPD, we made the design for 12 dike houses in the dike zone. The houses have a living area of ​​approximately 190 m2 and all have a fantastic view from the living floor over the Waal and the city of Nijmegen. There is parking at the bottom of the houses, on the first floor the master bedroom, kitchen and backyard are situated on the dike, on the second floor the living room with a view of the Waal and the third floor can be set up as a sleeping and / or work space. The houses are gas-free and the roof is fitted with solar panels.

The height differences of the dike area are reflected in the gardens and the transition to the struing area along the dike. From the terrace of the houses you can walk towards the banks of the Waal.

 

The houses were put on sale in December 2019.

The ‘Oud Woelwijk’ farm, the oldest part of which dates from before 1528, was still standing at the beginning of the 20th century in a sea of lands and bushes to the south of the village center of Voorschoten. The farm formed an ensemble with the country estate of Roucoop. The country estate no longer exists, and from 1930 the built-up area has been advanced. Yet the Essenlaan is still a protected leafy lane that leads to the old farm. For a plot directly on the other side of the farm, we have made a design for a contemporary energy-neutral home. The single-storey house with hood is designed as an outbuilding of the farm. You reach the plot via a bridge that cuts through the historic woods at a clever location. A very spacious home has been designed partly due to a number of voids. The volume is still closed on the farm side. On the south side, the house opens to the large garden.