Urban plan Zeist centre

The urban plan for the city-centre of Zeist provides for necessary architectural interventions, but is mainly concerned with the quality of public space. Identified characteristics of Zeist have been projected on the city centre. By doing this the centre will be much greener and facades will be restored to what they used to look like. The urban plan defines three different shoppingzones, each with their own atmosphere and type of shops. By banning cars a continuous and compact shopping area with pleasant pedestrian streets emerges.
A big part of the urban plan is the redevelopment of the library. VVKH aims to reuse the building as much as possible. The building is less than 30 years old and apart from the closed facades it functions well. In the new design we make shoppingfacades on the ground floor, moving the library to a new part of the building. On top we planned 58 apartments with a shared garden. Reuse of the existing building may demand an extra effort, but offers a very sustainable sollution and saves on investments.

Related

The Kanaalpark is an office area along the Vliet on the south side of Leiden. Here, two apartment buildings are being built for starters.

Many offices in this area have long been vacant and the area looks messy and dated. The municipality of Leiden has challenged developers to take the initiative to transform the site into a high-quality living-work area. That glove is being picked up. Some offices are being converted into apartments, others are being demolished and replaced by residential buildings. Viable office owners are making a quality improvement. The municipality has drawn up an ambitious plan for the redesign of the public space.

Commissioned by the Leidse Vastgoed Maatschappij we have designed two apartment buildings for starters on the labor market. Block 1 with 88 apartments is being built on the site of an old office building. Block 2 with 41 apartments will be built on an existing parking lot. The buildings have been carefully integrated into the urban design and complete the structure of closed building blocks. Height accents are determined in conjunction with the environment. The blocks are architecturally parceled, in line with the already completed housing construction.

The team with VVKH Architects, Dura Vermeer and Besix has been selected for the design and build of a five-story underground parkinggarage in the historical center of Leiden.

Urban development and architectural integration “Vomar” location, corner of Abraham van Rooijenstraat and Maarten Kruijtstraat in Noordwijk

From an urban planning point of view, the contours and height of the building plan were determined by the municipality of Noordwijk. The plan clearly defines the streets Abraham van Rooijenstraat and Maarten Kruijtstraat, in line with the existing street profiles. Gasthuissteeg will also have a clear boundary with this building plan.

The main mass has an intermediate scale between two worlds present in the environment. On the one hand, there is the smaller-scale village development of the Hoofdstraat and on the other hand, the large-scale hotel development. The mass of the new building block to be built is 3 storeys high plus a roof storey. It is articulated into a number of volumes, softening the scale of the building block. These volumes are made independent by different colors of masonry and roof finishes. With a play of rhythm between balconies, windows, tires, roof moldings and a green-copper-colored roof, the building blends in well with the seaside resort architecture of the environment. The mass on the Gasthuissteeg is 2 storeys high. It has a green facade with window openings. On the north side of the plan, the existing firebreak will be closed and the buildings will close directly on the adjacent plot.

The plan is mainly sustainable because of the triple land use. The building block has an underground floor, on top of that a storey layer, above that a parking deck for the houses and 42 houses.

Abraham van Rooijenstraat is an important access road. That is why functions such as the entrance to the underground parking garage, the entrance to the parking deck on the 1st floor in front of the houses, and the entrance to the expedition have been made here. The Kruisstraat will become more traffic-calmed. This will be the world of shopping as it is at the Hoofdstraat. This is where the shopping functions will be located, which are accessed via two clear entrances at the corners. These entrances are clearly visible from the Hoofdstraat and from the Grent.

The entrance to the houses is on the north side. This will give the existing loading and unloading yard, where other residential accesses are located, a quality impulse. The gallery facade, which is hardly visible from the public space, is conceived as a veranda world. It's a light world of painted wood.

The “Meerwijk” district in Schalkwijk, built in the 1960s, has been built on the corner of Bernadottelaan and Albert Schweizerlaan. This center is part of the urban design that was made by our office in 2001. The building with retail spaces, including the Vomar supermarket, an underground parking garage with 215 places and 74 apartments, is one of the sub-plans of the community center. The whole has a modern, transparent and friendly character and adapts well to the neighborhood.