Huis van Hilde

House Hilde lies on the dunes, on the tourist route between Station Castricum and dunes. The building opened in January 2015 and combines a depot with a museum function. The archaeological center is named Hilde, a woman from the fourth century AD and found in 1995 during an excavation in Castricum.

Hilde house was commissioned by the Province of North-Holland. Every Dutch province is responsible for the preservation and exhibition of archaeological finds within its borders. The old depot of North Holland in Wormer was too small, the climate was bad manageable and it was only limited accessible to visitors. The building on the Zanderij in Castricum offers plenty of space for storage and exhibiting archaeological finds and collections.

Hilde house has a floor area of 4,480 m2 and is divided into a pavilion and an underground depot. The building is designed with the surrounding landscape.  The draft refers to an old dune landscape (so called “nollen” landscape) that is much older than the current shifting sand dunes and can still be found at various places in North-Holland. In the aboveground elongated pavilion on the one side the main entrance, with desk, museum shop, and a space for temporary exhibitions, cloakroom and toilets are situated, on the other side the office staff. On the first floor is a small restaurant with terrace and auditorium. The elongated shape and the 70-meter roof of the building refer to the early medieval farms, as they have been in the area. The curved roof structure is finished with Corten steel sheeting as a reference to thatched farms. The large overhangs of the roof protect the interior from direct sunlight, which allows the use of large glass surfaces. The façade is decorated with stone from Morocco, fossil pintail squid in it, a reference to the archaeological feature of the building. This stone also comes back into the interior.

The depot is about 2,200 m2 and is divided into several archives and the centrally located exhibition space. The hilly “nollen” landscape is, as it were, pulled over the depot. By placing a meter of sand on top of this part of the building a stable climate is achieved in a passive way and only limited installations are necessary in order to maintain a constant temperature and humidity in the depot. By putting strong in design and construction on sustainability House Hilde has an average score of 8.6 on the sustainability label. In addition, the integration of buildings with the landscape certainly has a symbolic value: in the ground is the best place to preserve archaeological treasures.

Related

Just south of Berkel & Rodenrijs a new fire station has been built to service the suburbs build between Rotterdam and The Hague. Because of the growing number of inhabitants in this region, a future extension is already taken into account in the design. The total plot is covered with a steel mesh in which all future extensions will fit. The façade is covered with corten steel plating wich create the desired sturdy look.

Next to the highway A2 near the centre of Utrecht a spectacular large scale shopping and leisure centre has been realised. The 800 meter long “Ferrari red” complex acts as a noise barrier to the new residential area of Leidsche Rijn. The fluent design of slowly undulating lines is inspired by the perspective of the driver passing the complex in 32 seconds, driving at a speed of 100 km/hour. The fluent lines create an illusion of movement. This building, having a surface area of approx. 65,000m2, houses many retail businesses, a high-quality DIY store, a catering business (fast-food restaurant) and leisure facilities (discotheque, sports or multi-purpose hall). On the roof is a 1400 spaces large car park. The building together with the ‘Cockpitgebouw’ at the Wetering Noord area, designed by the architect Kas Oosterhuis, are the showpiece of the city of Utrecht.

This new building offers accommodation for De Zijl Bedrijven, a municipal organisation for social jobs and reintegration. The 9000 square meter building offfers productionareas, offices and warehouses. The majority of parkingspaces are situated on the roof. VVKH also provided the interior design.

This colourfull, functional and energysaving design fully provides in the requirements and ambitions of the Leiderdorp municipality. In 2008 the municipality decided to build a new town hall and was tendered as a design & build contract. Together wit Dura Vermeer Vastgoed, VVKH won the competition. They chose a two-storey building with an atrium and parking on the roof. The atrium forms a vivid space for employees and visitors. This is also where the public counters are situated.
The new town hall is a very sustainable building. In the design we took the whole lifecycle in analyses. The result is very comfortable spaces, environment friendly materials and extremely low energy use. Using renewable energy, this building is CO2 neutral.