Bossche Woon Boulevard de Herven, Den Bosch

For the large-scale shopping and business center De Herven, dating from 1979, there was a threat of emptying out and impoverishment, including through screaming facade advertising. A redevelopment plan was implemented in 2003 to reverse this negative spiral. With important but relatively simple interventions, such as a uniform facade layout and advertising to be conducted according to fixed rules, as well as a generous continuous and cantilevered awning of 13 meters, a high-quality and pleasant residential area has again been created. The immediate surroundings, the walking area and the parking lot, have also been redesigned and constructed.

 
Architects Fons Verheijen
Client(s) Rodamco Europe
Related

This new building had become a recognisable beacon on the edge of the city of Assen. The building accommodates several emergency services such as a firestation, the Area Health Authority and the Safety Region Drenthe. Together with the Koopmans Bouwgroep, VVKH won the design & build competition. The new building is compact, sturdy looking and radiates preparedness for an emergency. All functions have been placed under a single roof, organised around a central atrium. From the atrium there’s a view on the court yard where fireman are practicing. The firetrucks are stationed around the court yard, ready to tear out. Offices are concentrated on the higher floors overlooking the highway A28. The building has a very high sustainability-rating (Dutch GPR-score 8,0).

Villa Meijendel takes its name from the nature reserve in which it is located, where a forest meets a valley of dunes. The house is constructed from concrete and set into the side of a sandy slope. The building's design aims to create a dialogue with its surroundings, both through the way the form and materials engage with the landscape, and through the use of glass to provide views out from and into the house. 

The boxy geometric structure is entirely clad in charred timber, creating a textured black surface that appears different depending on how sunlight falls on it. The exterior finish, inspired by the ancient Japanese shou sugi ban technique, also helps to preserve the wood. Sometimes the house is almost invisible against the dark edge of the forest, sometimes it sparkles in the sunlight because of the glittering charred wood, as such forming a background for the play of shadows of tree trunks and branches. The villa hides and reveals itself in the landscape.

The property has its entrance on a middle level accommodating an office and two bedrooms. Stairs ascend to an open-plan kitchen and living space, and drop down to a master bedroom and gym room.

The living room features a full-height corner window that looks out through the trees towards the dune valley. A lower window facing to the rear and a large glazed surface lining the adjacent double-height circulation area face out onto the forest. At the far end of the first floor, sliding glass doors lead out from the kitchen onto a terrace.

The material palette –concrete, steel and anodised aluminium– was chosen to complement the tones and textures of the surrounding environment. Each material is applied in a raw, untreated form. Internally, the walls are finished with smooth concrete, while the rough-sawn Douglas fir beams supporting the ceilings feature a distinctive grain.

West 8, Adriaan Geuze, is responsible for the garden design.

Photography is by Christian van der Kooy

The team with VVKH Architects, Dura Vermeer and Besix has been selected for the design and build of a five-story underground parkinggarage in the historical center of Leiden.

"PURE LIVING"; the winning housing concept for the ‘Klop’ location in Alphen aan den Rijn

Together with Bemog Projectontwikkeling we have developed a vision for 3rd stage of this location in Alphen aan den Rijn. The location is the final piece of the residential area of ​​Kerk en Zanen. It is located on the edge of the Green Heart, with beautiful sight lines on the polders. From the N11, the peripheral buildings will become the first sight of Alphen aan den Rijn.

A sustainable plan has been developed for this location (zero on the meter), which in terms of architecture fits seamlessly into the green environment. The 'Pure Living' concept consists of 40 terrace apartments, 20 water houses, 16 linked villas, a utility and neighborhood facility and a built-in parking facility. The peripheral buildings with the linked water houses and the two apartment buildings form the green boundary of the polder landscape of ‘het Groene Hart’. The greenery of the polder is visually extended into the buildings by giving each apartment its own (terrace) garden. The semi-detached villas are positioned in various ways and are adapted according to buyer's wishes.