Housing 'Waterrijk Woerden'

The plan ‘de Biezenhof’ is part of the new residential area ‘Waterrijk Woerden’ and is situated along a natural watery region. The urban scheme of ‘Waterrijk Woerden’ was designed by West 8 and refers to the traditional Dutch water cities such as Delft and Leiden. The design is made in collabiation with Klunder architects. Almost every dwelling is individual and has a specific connection to the water.

The plan of Biezenhof is divided in two parts: there is one block of family houses around a courtyard on the edge of the lake, and there is a row of water houses and apartments along a canal.

The buyers of the houses could choose between several types of houses as well as between four architects. Due to the possibilities in combining type and architect, not one house is the same. Every house has a singular character: the lake houses have a beautiful view on the lake, the street houses have a garden, and the canal houses enclose big terraces. In the public space there are a few parking places, the majority of parking places are organised in garages.

The houses designed by Knappers are characteristic because of the huge roof overhanging the façade. This contributes to the shelter-against-the water identity of the houses, and refers to the greenhouse glass constructions in the low lands. At the street side these houses are made of brick, which gives them a closed and open (to the light and the water) individuality.

Related

For the Hoge Rijndijk location in Zoeterwoude, a new construction plan has been developed for an apartment building with starter homes, after demolition of the existing office building. The building stands on the edge of the large-scale buildings that are currently being built between the Oude Rijn and the Hoge Rijndijk, and the existing residential area from the 1980s. It adjacents to a small park on the east side. The new building has been placed in the building line of the Rijndijk and thus strengthens the profile of the road. The parking spaces are located in the rear area, lined by green. By dividing the building mass in three, a smaller scale is created, which is further reinforced with differences in brickwork and roof shape. The building will contain 34 residential units of approximately 50 m2 and a bicycle storage. An extremely energy-efficient and sustainable design is achieved with individual heat pumps and solar panels on the roof.

The permit application is being processed, implementation is expected in 2021.

The Kanaalpark is an office area along the Vliet on the south side of Leiden. Here, two apartment buildings are being built for starters.

Many offices in this area have long been vacant and the area looks messy and dated. The municipality of Leiden has challenged developers to take the initiative to transform the site into a high-quality living-work area. That glove is being picked up. Some offices are being converted into apartments, others are being demolished and replaced by residential buildings. Viable office owners are making a quality improvement. The municipality has drawn up an ambitious plan for the redesign of the public space.

Commissioned by the Leidse Vastgoed Maatschappij we have designed two apartment buildings for starters on the labor market. Block 1 with 88 apartments is being built on the site of an old office building. Block 2 with 41 apartments will be built on an existing parking lot. The buildings have been carefully integrated into the urban design and complete the structure of closed building blocks. Height accents are determined in conjunction with the environment. The blocks are architecturally parceled, in line with the already completed housing construction.

Woonboulevard Voorsterpoort in Zwolle is a well-running residential boulevard near the exit of the A28 motorway. Market research shows that there is room for expansion with more than 30,000 m² GFA for large-scale retail. Plots are available for expansion behind the existing boulevard. In our vision, the expansion will be realized around an oval square with parking at ground level. All shops are visible from anywhere on the square. Landmarks will be realized at the ends. The extension will be connected to the existing boulevard through a gate. The existing boulevard will be renovated, so that the shopping center will eventually again present itself as a cohesive complex. The plan can be realized in phases.

Cruquius Plaza, near Hoofddorp, municipality of Haarlemmermeer is the result of a competition that was organized in 1999 on behalf of the municipality of Haarlemmermeer to boost shopping in Cruquius. The competition was won by ING Vastgoed and VVKH. The existing residential boulevard has been completely renovated and adapted to the requirements of today. In addition, 30,000 m2 of retail space and 25,000 m2 of industrial space have been added. A flexible building, particularly with regard to the shops, and a water feature with a square at the shop entrances have been realized at the location. The cantilevered awning offers provides shelter for a pleasant shopping climate. The supply takes place from two expedition entrances on the company side. Via the internally located expedition corridors on the ground floor and first floor, the shops can be supplied freely from the shoppers. The 30-meter-high Cruquius Tower, the luminous center of the square, is a clear landmark of the residential boulevard.