Expansion of De Centrale shopping park, Leeuwarden

The retail park "De Centrale" takes its name from the power plant (PEB) that was located at this location. With the exception of one Nuon building, everything has been demolished and the location is gradually being transformed into shops. The current retail floor area is over 30.000 m2. This makes De Centrale the regional shopping center of Friesland. The planned expansion of 15.000 m² will further strengthen this regional position. The design has a recognizable shape and brings cohesion between the different buildings, a clear public space and a clear entrance. The advertising is an integral part of the design. In anticipation of this expansion, a new KFC branch has been designed and built on the site (2017).

Architects Ronald Knappers, Krijn Tabbers
Employees Tijmen Versluis
Client(s) Kennemerland beheer B.V.
Related

The Wall in motion
The Wall shopping center in Leidsche Rijn, located next to the A2, which also serves as a noise barrier, changed hands in 2018. Together with the new owners, real estate investors / developers Built to Build and Urban Interest, we have investigated parts that have not been implemented or have been incompletely completed and measures that are additionally needed to optimize the letting of the building. Since then, they have been working with them on perfecting both the building and the public space to make the shopping center a success.

The first steps for the Wall 2.0 have now been taken.

Since December 2018, a new AMAC location has been opened in the end building. We have made a number of allotment proposals and prepared various units in the end building based on the layout agreed with AMAC. The interior design was provided by Apple itself. In addition to a retail space, this location includes an auditorium, training room, service desk and repair center and warehouse / storage space in The Wall.

A number of improvements / changes that were implemented in 2019 and 2020 are an extra rise point to make the parking roof accessible from the adjacent office building, and an extra retail space on the deck. The entrance on the south side of the building has been adapted, with a tapis roulant and extra escalators. And on the north side of the building, an extra entrance, rising point and a roof building will be realized.

In addition, the possibilities for sustainability are being investigated by installing solar panels on the parking deck, making the parking deck greener and redesigning the ground level.

Home and Living Mall Ekkersrijt is located on the north of Eindhoven, directly at the highway A50. In 2013 the existing shopping mall (21.000 sq.mtrs) has been extensively renovated and expanded with 24.000 sqr.mtrs.

New look and feel

The existing building was outdated and made up of separate buildings, with closed unattractive facades and entrances, shop windows only facing the courtyard. Experience and length of stay have been central themes to the renovation and expansion. The new complex has been given a contemporary, modern feel. Old, loose components and constructions are forged into a recognizable, homogeneous unit, which is easily visible from the public road. In addition, a pleasant living environment has been created for visitors. The original stores remained open during this major redevelopment. With intensive consultation and coordination between designer, consultants, tenants and builder the inconvenience during the construction has been limited to a minimum. With this transformation the center has been made future-proof.

Renovation

Existing shops have been given new facades to meet with the requirements of present times and to become one with the extension. Besides facades also the roof has been thoroughly upgraded and installations (among others sprinkler system) have been replaced, modernized. Signing is carefully incorporated and nowhere predominant.

Extension

The new building has a distinctive façade of metal with a specifically, laser cut pattern. Recessed into the façade are the neon signs and the ramps to the parking deck. The movements of the cars on the ramps provides extra dynamism in a natural way.

On the former courtyard a freestanding oval new shop building is made. This building forms the heart of the new home and living mall and is, due to its special design, an icon to the highway and nearby. From the parking deck visitors reach the heart through walkways and they go with elevators and escalators to the open and indoor malls on the lower levels of the complex. Shops on the upper floors thereby have the same run as on the ground floor. Because of the oval building shopping at ground level has a pleasant scale with shops on both sides.

The Rijneke Boulevard in Zoeterwoude is a busy shopping area with a dated appearance. The complex has its back to the Rijn. We have developed a vision to renovate and expand the boulevard in stages. The Rijn is also more involved in the shopping area by creating harbors.

The first phase starts on the west side of the complex. In this phase, the first building has already been renovated (completed in 2016) and the expansion of 6,000 m2 of retail space started in January 2018. The shopping area is organized around the old harbor of the Heineken factory, where the hops used to be unloaded.

Woonboulevard Voorsterpoort in Zwolle is a well-running residential boulevard near the exit of the A28 motorway. Market research shows that there is room for expansion with more than 30,000 m² GFA for large-scale retail. Plots are available for expansion behind the existing boulevard. In our vision, the expansion will be realized around an oval square with parking at ground level. All shops are visible from anywhere on the square. Landmarks will be realized at the ends. The extension will be connected to the existing boulevard through a gate. The existing boulevard will be renovated, so that the shopping center will eventually again present itself as a cohesive complex. The plan can be realized in phases.