Starterswoningen Kanaalpark, Leiden

Het Kanaalpark is een kantoorgebied langs de Vliet aan de zuidkant van Leiden. Hier worden twee appartementengebouwen ontwikkeld voor starters.

Veel kantoren in dit gebied staan al lang leeg en het gebied ziet er rommelig en gedateerd uit. De gemeente Leiden heeft ontwikkelaars uitgedaagd om initiatief te nemen om het terrein te transformeren in een hoogwaardig woon-werk gebied. Die handschoen wordt opgepakt. Sommige kantoren worden omgebouwd tot appartementen, andere worden gesloopt en vervangen door woongebouwen. Eigenaren van levensvatbare kantoren maken een kwaliteitsslag. De gemeente heeft een ambitieus plan gemaakt voor de herinrichting van de openbare ruimte.

In opdracht van de Leidse Vastgoed Maatschappij hebben wij een tweetal appartementengebouwen ontworpen voor starters op de arbeidsmarkt. Blok 1 met 93 appartementen wordt gerealiseerd op de plek van een oud kantoorgebouw. Blok 2 met 41 appartementen wordt gerealiseerd op een bestaand parkeerterrein. De gebouwen zijn stedenbouwkundig zorgvuldig ingepast en maken de structuur van gesloten bouwblokken af. Hoogteaccenten zijn in samenhang met de omgeving bepaald. De blokken worden architectonisch geparceleerd, aansluitend op de reeds gerealiseerde woningbouw. 

 
Status in uitvoering
Architecten Gerrit-Jan van Rijswijk, Krijn Tabbers
Opdrachtgever(s) Leidse Vastgoed Maatschappij