Housingproject Dieperhout

In cooperation with Smits bouwbedrijf, VVKH has won the european tender to develop a new housingarea in district Dieperhout in Leiden. The project consists of 48 dwellings, 12 apartments and a care facility of 1500m². Start of the constructionwork is planned in may 2015, because thats when a current school will move to a new building and the site will be available.

Anatomy building, Leiden

On the Boerhaave Campus, part of the Bio Science park in Leiden, the historical anatomy-building has been transformed into housing for Phd-students and researchers of the Leiden University. The new apartments are characterized by their high ceilings and old constructions. A small mezzanine is created to function as a bedroom. Right beside the existing building a new appartmentbuilding is erected, designed by Van Gameren of Mecanoo Architects. The total complex contains 166 apartments and is the first step in the complete transformation of the Boerhaave Campus.

Housing 'Waterrijk Woerden'

The plan ‘de Biezenhof’ is part of the new residential area ‘Waterrijk Woerden’ and is situated along a natural watery region. The urban scheme of ‘Waterrijk Woerden’ was designed by West 8 and refers to the traditional Dutch water cities such as Delft and Leiden. The design is made in collabiation with Klunder architects. Almost every dwelling is individual and has a specific connection to the water.

The plan of Biezenhof is divided in two parts: there is one block of family houses around a courtyard on the edge of the lake, and there is a row of water houses and apartments along a canal.

The buyers of the houses could choose between several types of houses as well as between four architects. Due to the possibilities in combining type and architect, not one house is the same. Every house has a singular character: the lake houses have a beautiful view on the lake, the street houses have a garden, and the canal houses enclose big terraces. In the public space there are a few parking places, the majority of parking places are organised in garages.

The houses designed by Knappers are characteristic because of the huge roof overhanging the façade. This contributes to the shelter-against-the water identity of the houses, and refers to the greenhouse glass constructions in the low lands. At the street side these houses are made of brick, which gives them a closed and open (to the light and the water) individuality.

Miro Center Enschedé

On the east side of Enschedé, on the outskirts of the city center lies the Miro shopping centre. The former mall has gradually been replaced by new buildings and was worn out. The new building has a curved façade and a large canopy. It embraces the public space and the high-quality parking facility. The shopping facade ends on the east side in a shopping arcade, which contains a large supermarket. On the west side the arcade accumulates into a two storey development. Together with public buildings on the other side of the road the building forms a port that marks the transition from the green suburban neighbourhood to the city itself. The complex includes a green roof that connects on the east end to an ecological zone for butterflies and bats.

Urban plan Zeist centre

The urban plan for the city-centre of Zeist provides for necessary architectural interventions, but is mainly concerned with the quality of public space. Identified characteristics of Zeist have been projected on the city centre. By doing this the centre will be much greener and facades will be restored to what they used to look like. The urban plan defines three different shoppingzones, each with their own atmosphere and type of shops. By banning cars a continuous and compact shopping area with pleasant pedestrian streets emerges.
A big part of the urban plan is the redevelopment of the library. VVKH aims to reuse the building as much as possible. The building is less than 30 years old and apart from the closed facades it functions well. In the new design we make shoppingfacades on the ground floor, moving the library to a new part of the building. On top we planned 58 apartments with a shared garden. Reuse of the existing building may demand an extra effort, but offers a very sustainable sollution and saves on investments.

Alexandrium, Rotterdam

Alexandrium is made of 35.000m² megastores and 65.000m² home and living mall. The assignment was approved after winning the architectural competition and was build in two fases. Important aspect for winning te competition was the incorporation of the existing polderhuis, which seems to be placed in a window of the new mall.